Cambra de Palam

Notícies

01/12/2017

Ramon Adell avança els reptes imminents que haurà d'afrontar l'economia europea en el XII Debat d'Economia a Begur

El catedràtic d’Economia de l'Empresa de la Universitat de Barcelona i vicepresident de Foment del Treball, Ramon Adell, va desgranar ahir els reptes i amenaces que haurà de superar l'economia dels països europeus a mig termini, com ara l'envelliment de la població, la destrucció de llocs de treball per l'efecte de l'aplicació de noves tecnologies o l'increment dels costos energètics, però també va llançar algunes propostes per pal·liar-ne l'efecte negatiu, com per exemple la planificació, l'aposta per la qualitat i l'excel·lència i la gestió de la formació i el talent. Adell, que a banda del vessant acadèmic també participa en consells d'administració i assessors de diverses empreses, ho va fer com a ponent de la dotzena edició dels Debats d'Economia a Begur, que promou la Cambra de Comerç de Palamós i  l’Ajuntament begurenc, amb el suport de Banc Sabadell. La jornada va aplegar mig centenar d'assistents a l'Hotel Aiguaclara de Begur.

 

La conferència, titulada Reflexions econòmiques més enllà del soroll del dia a dia, va arrencar amb una breu diagnosi de l'escenari econòmic, enmig de la sortida lenta de la llarga crisi iniciada al 2007 i en un context d'interconnexió mundial. Adell no va obviar el gran problema original de la recessió, el del sobreendeutament, i entre les tres sortides possibles: les quitances, la generació d'inflació per rebaixar el pes del deute i el creixement, va apostar decididament per aquest darrer. Malgrat això, l'economista va voler alertar dels nous riscos que amenacen les economies europees en les pròximes dues dècades. Des del problema demogràfic, en què la “bona notícia que cada dia que passa el conjunt de la humanitat té sis hores més d'esperança de vida”, afavoreix un envelliment i el creixement de despeses d'un sistema de benestar social amb una disminució de la població activa jove. Va posar l'exemple extrem de la baixa natalitat a l'Estat espanyol, amb una taxa d'1,33 fills per dona que aboca a una piràmide demogràfica invertida. “Al 2020, l'edat mitjana de la població serà de 50 anys, mentre que als Estats Units quedarà en els 40”, va dir, tot titllant l'escenari de “suïcidi demogràfic”.

Amb el mateix to pedagògic, Adell va prosseguir amb altres reptes, com ara la destrucció de llocs de treball per l'aplicació de maquinària i sistemes informàtics, o les noves tendències de consum i compravenda de productes a través d'internet, que amenaça el comerç tradicional, però també els sectors de la indústria o la mobilitat, que es redueix per la possibilitat de treballar o fer gestions a distància. Alhora, l'encariment de l'energia tampoc se solucionarà, va augurar, “fins el dia que se solucioni l'emmagatzemament d'electricitat renovable en bateries”, fet que alhora permetria reduir l'ús de fonts de generació fòssils i contaminants. I va reblar el capítol de reptes amb la necessitat de posar fre a l'increment de les desigualtats, una situació que genera desafecció respecte a l'economia de mercat i la democràcia.

En el tram final de la seva intervenció, Adell va plantejar un seguit de línies d'acció per contrarestar els problemes, com per exemple, el canvi d'actitud per evitar excessos i corrupció política, l'aposta per l'excel·lència en una formació més flexible i que s'adapti als canvis amb agilitat política i administrativa, l'anticipació als problemes i els pitjors escenaris per part dels gestors empresarials, l'especialització o la cerca de la màxima qualitat en la producció –tot defugint els cants de sirena cap a la “diversificació”–. El catedràtic també va fer una crida al sector privat per saber “retenir el talent” en les empreses i recuperar el valor de la tresoreria i la liquiditat, enfront de l'endeutament. I a la política, per saber arribar a pactes de llarg abast temporal, actuar amb més agilitat i eliminar una “crispació que és un mal model per a la ciutadania i s'encomana”.

Després de la ponència, el debat va girar a l'entorn d'aspectes com la manca d'ocupació de qualitat per als joves, la necessitat d'adaptar els plans d'estudis a ocupacions emergents, com ara la digitalització de l'activitat de les empreses o la dificultat de regular l'exercici del comerç en línia, un escenari que empeny les botigues convencionals a diferenciar-se de la competència virtual, amb nous serveis, o sumar-se als canals 2.0. Pel que fa a fórmules de millorar la productivitat i retallar les llargues jornades laborals, Adell va admetre que en un teixit de petites empreses com el català és complicat, i que la solució podria passar per la concentració i les sinergies entre firmes del mateix sector.

 

Cambra de Comerç de Palamós
C. Dídac Garrell, 10 2n - 17230 PALAMÓS (Girona) - Tel. 972 31 40 77 - Fax 972 31 88 10 - info@cambrapalamos.org Avís legal