Saltear al contenido principal

Els ports de la Costa Brava tanquen la temporada de creuers amb un 26% més d’escales que el 2019

• Palamós i Roses tanquen la temporada de creuers amb 63 escales, 50.307 passatgers i un impacte econòmic estimat de 4,8 milions

• Palamós assoleix un nou rècord amb 56 escales de creuer, i Roses tanca amb set escales, dues més que el 2019

• L’estratègia per diversificar el mercat de creuers ha portat aquest any 15 companyies a Palamós i Roses, un rècord més per a la Costa Brava

El 2022, els ports de Palamós i Roses han reprès l’activitat de creuers a la Costa Brava assolint 63 escales de creuer, amb un increment del 26% en nombre d’escales, comparativament amb el 2019. Quant a passatgers, la represa de l’activitat ha tingut dos moments clau. Un primer semestre marcat per l’arribada de vaixells amb menys passatgers, entre un 35 i un 40% menys de la seva capacitat, i un segon semestre més normalitzat a nivell de passatgers. Aquest context ha influït perquè el total de passatgers als dos ports gironins hagi estat de 50.307, un 11% menys respecte al 2019. Cal afegir que les previsions a l’inici de la temporada 2022 eren de 66 escales, amb tres escales que no s’han acabat fent per canvis de ruta de les companyies o per mal temps, i 60.000 passatgers, una xifra que no s’ha assolit per l’arribada de creuers amb menor capacitat de passatgers.

Aquests resultats s’han de posar en context perquè el 2020 la Costa Brava no va rebre creuers, a causa de la pandèmia, i el 2021, Palamós i Roses van rebre nou escales a l’octubre i al novembre, amb 4.200 passatgers.

L’impacte econòmic estimat de l’activitat de creuers el 2022 al territori ha estat de 4,8 milions, calculat segons un estudi de l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA), que estima que cada passatger que desembarca gasta una mitjana de 90 euros. A més, s’han afegit 6 euros per passatger, per la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris.

Dels 63 creuers que han visitat els ports de Palamós i Roses, el 90% funcionen amb motors híbrids (electricitat i dièsel), en línia de l’estratègia de les companyies de creuers que treballen perquè cada cop els vaixells siguin més sostenibles i d’acord amb els objectius de l’Administració portuària de treballar per una activitat mediambientalment més sostenible.

Els dos ports de la Costa Brava han rebut conjuntament 15 línies de creuers, una xifra que suposa cinc més que el 2019 i un nou rècord per a la Costa Brava, atès que fins ara la quantitat màxima eren 13. De les 15 línies de creuer, un 73% són de gamma alta. Dues de les línies estratègiques de Costa Brava Cruise Ports són captar noves companyies per diversificar el segment de creuers i, en paral·lel, fidelitzar les companyies perquè repeteixen visites i les ampliïn amb vaixells de la seva flota.
Pel que fa a la procedència dels passatgers, un 56% del Regne Unit, un 20% d’Amèrica del Nord, un 9% d’Alemanya, un 5% de França, un 3% del Canadà i Irlanda, un 2% de Bèlgica i Austràlia i un 4% de països varis.

Aquest any, els ports de Palamós i Roses i les seves destinacions han estat per primer cop els amfitrions de la 60a Assemblea General de Medcruise (associació de ports amb tràfics de creuers a la Mediterrània), que ha estat rècord amb 185 participants; i rècord amb 22 representants de companyies; i rècord amb 18 companyies. Aquest ha estat un èxit compartit per l’equip de Costa Brava Cruise Ports.

Balanç de creuers al port de Palamós

El port de Palamós ha assolit un nou rècord, amb 56 escales, amb un increment del 24% respecte a l’any 2019. Pel que fa als passatgers, n’han rebut 48.645, un 10% menys que el 2019. L’increment d’escales referma el lideratge d’aquest port dins del sector de creuers i referma el treball fet en promoció en els principals fòrums, donant major projecció internacional.

La temporada ha tingut una durada de vuit mesos, d’abril a novembre, amb la visita de 10 companyies de creuers. L’afluència més gran de creuers s’ha situat al mes d’octubre amb 10 escales, seguit de maig i juliol amb 9 escales cadascun, l’agost amb 8 escales, els mesos de juny i setembre, amb 6 escales cadascun, l’abril amb 5 escales i el novembre amb 3 escales.

Tres línies de creuers han copat el 66% de les escales de la temporada: la britànica Marella Cruises amb 19 escales (34%), i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines amb11 escales (20%) i Silversea Cruises amb 7 escales (12%). Pel que fa a escales inaugurals de creuers, se n’han rebut quatre: l’Azamara Pursuit, el Sea Cloud Spirit, el Mein Schiff Hertz i el Regent Seas Splendor. Pel que fa al perfil dels turistes, el 64% han estat britànics, el 17% nord-americans; el 10% alemanys, el 2% (irlandesos i canadencs), 1% (australians i belgues) i la resta de nacionalitats.

Les excursions més sol·licitades pels turistes de creuer han estat: Pals, Peratallada i Púbol; Girona; Platja d’Aro; Figueres; Tossa de Mar, Empuriabrava i Begur. Alguns turistes han llogat bicicletes elèctriques amb les quals han visitat Calella de Palafrugell o han optat per visitar alguna via verda de l’entorn.

El port de Palamós ha rebut quatre escales inaugurals de creuer: Azamara Pursuit, Mein Schiff Hertz, Sea Cloud Spirit i Seven Seas Splendor.

Balanç de creuers al port de Roses

El port de Roses ha tancat la temporada 2022 amb 1.660 passatgers i set escales de creuer, amb dues escales més que l’any 2019, amb prepandèmia, i uns 900 passatgers menys que el 2019, atès que va rebre una escala amb més d’un miler de passatgers.
Respecte a l’any passat, l’afectació de la pandèmia a les escales de creuers d’arreu del món, va provocar l’arribada de dues úniques escales de creuers petits a l’octubre i al novembre i al voltant de 200 passatgers.

Pel que fa a les nacionalitats, els principals turistes de creuer han estat britànics (49%), nord-americans (22%), francesos (13%), alemanys (8%), belgues (3%), canadencs (1%) i altres nacionalitats (4%).

Destaca l’arribada de sis companyies: Club Cruise, CroisiEurope, Hapag Lloyd, Saga Cruises, Seadream Yacht Club i The Ritz-Carlton Yach Collection.

El port ha rebut quatre escales inaugurals amb els creuers: La Belle des Océans, Evrima, Hanseatic Nature i l’Spirit of Discovery.

Cloenda amb escala inaugural

El creuer Seven Seas Splendor ha fet avui la seva escala inaugural al port de Palamós.
Ha arribat avui a les 8.00 h procedent del port francès de Marsella i a les 20.00 hores preveu salpar cap al port de Barcelona. Porta a bord 670 passatgers, la majoria dels quals són nord-americans. Aquests turistes han visitat la ciutat de Palamós i, a més, han fet excursions a Girona; Figueres (Museu Dalí); Peralada; Tossa de Mar; Besalú; Empuriabrava i Begur i han fet visites a un celler DO Empordà .

El creuer fa un itinerari de quinze dies per la Mediterrània i l’Adriàtic, visitant diferents ports d’Itàlia, Croàcia, Montenegro, Grècia i Malta. Després, ha continuat la ruta cap a Marsella (França), i avui ha arribat a la costa catalana, a Palamós i, demà a Barcelona, on finalitza aquest viatge.
El Seven Seas Splendor de bandera de Bahames, té una eslora de 224 metres, una mànega de 31 metres, un calat de 7,2 metres, i té un registre brut de 55.498 tones.

A l’acte de cloenda de la temporada de creuers 2022 a la Costa Brava han assistit el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, acompanyat de la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Núria Botellé, la vicepresidenta 3a de la Diputació de Girona, Maria Puig, el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Pol Fages, i el director dels Serveis Territorials a Girona, Pere Saló. El director de Ports de la Generalitat ha lliurat la mètopa portuària al capità del creuer amb motiu de la seva primera escala al port de Palamós.

 

 

Esta entrada tiene 0 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba