Saltear al contenido principal

Girona creix més que cap altra demacració el 2021 i l’ocupació es recupera totalment

  • El PIB de Girona ha crescut un 7,5% el 2021, més que la mitjana catalana, després de caure un 14,2% el 2020.
  • Les exportacions de Girona no van caure el 2020 malgrat la pandèmia i creixen un 10,7% el 2021.
  • El nombre de turistes allotjats en hotels a la Costa Brava al maig de 2022 ja és només un 4,5% inferior a la dada de 2019. Es preveu una recuperació complerta aquest estiu.

 La Memòria Econòmica de Girona 2021 ha estat presentada a la Cambra de Comerç de Girona per la seva directora, Sra. Carme Poveda. El monogràfic de la Memòria està dedicat als Fons Next Generation. Un futur verd i digital, amb un article que analitza l’impacte d’aquests fons a la demarcació de Girona signat pel president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega. L’acte ha comptat amb la participació de:

Sr. Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Girona

Sr. Pol Fages, president de la Cambra de Palamós

Sr. Pere Ayach, membre del comitè executiu de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols

L’ESTUDI COMPLET ES POT DESCARREGAR AQUÍ

 L’economia de Girona registra un creixement econòmic molt positiu el 2021, però només recupera parcialment la intensa caiguda registrada el 2020

L’economia de la demarcació de Girona ha registrat un increment del 7,5% el 2021, segons estimacions pròpies, recuperant només parcialment la intensa caiguda registrada l’any 2020  (-14,2%). Girona és la demarcació catalana que registra una taxa de creixement del PIB més elevada el 2021, en bona part per l’efecte rebot com a conseqüència de la recuperació de sector serveis, que té una elevada importància en l’economia gironina.

Com a resultat d’aquesta evolució positiva de l’economia, el nombre d’empreses gironines s’ha recuperat intensament i ja supera les 28.000 al maig de 2022, sent només un 0,5% inferior a la xifra de maig de 2019.

 Ràpida recuperació de l’ocupació, que al juny de 2022 ja és un 3,9% superior al nivell precrisi

 Els ERTO han permès que la intensa caiguda del PIB de 2020 no s’hagi traslladat amb la mateixa intensitat en l’ocupació, i que la recuperació del mercat laboral hagi estat molt ràpida el 2021. De fet, el 2021, el nombre d’afiliacions han crescut un 5,3% a Girona, superant el creixement registrat pel conjunt de Catalunya (4,2%), fet que indica la major intensitat de la recuperació viscuda a la demarcació de Girona. De fet, des del mes de setembre passat, el nombre d’afiliacions supera els nivells precrisi de 2019. A més, durant els primers cinc mesos de 2022 ha continuat la intensa recuperació del mercat laboral gironí, i al juny s’ha assolit un màxim històric de 361.137 afiliacions, un 3,9% més de les que hi havia el mateix mes de 2019 (abans de la Covid).

 La internacionalització de l’empresa gironina continua forta i resilient a la pandèmia.

El 2021 les exportacions de Girona han augmentat el 10,7% respecte al 2020, un percentatge inferior al 21,5% registrat pel conjunt de les exportacions catalanes. Però cal tenir en compte que el 2020 les exportacions gironines van créixer un 0,8%, mentre que les catalanes van retrocedir un 10,3%. Les exportacions de carn, que representen el 18% del total, s’han reduït després del fort repunt de 2020, mentre que augmenten a taxes de dos dígits les exportacions de productes químics, maquinària, altres semimanufactures i béns d’equipament. Els primers quatre mesos de 2022, ha continuat la tendència expansiva amb un creixement interanual acumulat del 20%, superior al 14% registrat pel conjunt de Catalunya. A més, el nombre d’empreses exportadores regulars a Girona ha augmentat el 2021 fins a 1.221, un 1,5% més que l’any anterior.

 El turisme a Girona s’està recuperant ràpidament i podria tornar a xifres de 2019 aquest estiu

 El 2021 la Costa Brava va rebre 1,62 milions de turistes allotjats en hotels, el 63% dels que hi va haver el 2019. Aquest percentatge de recuperació és similar al d’altres marques turístiques com la Costa Daurada (61%) i Pirineus (66%), però superior a la de Barcelona i la Costa de Barcelona, on els percentatges de recuperació estaven al voltant del 40% el 2021.

En els primers cinc mesos de 2022, el nombre de turistes allotjats a la Costa Brava ha accelerat la recuperació i al maig ja és només un 4,5% inferior a la dada de maig de 2019. Si continua aquesta tendència és molt probable que aquest estiu es recuperin les xifres de turisme que hi va haver el 2019, que va ser un any rècord.

 Perspectives econòmiques més incertes per al 2022

Més enllà del balanç de 2021, les perspectives econòmiques per al 2022 són cada vegada més incertes per l’elevada inflació i les pujades de tipus d’interès que ha anunciat el BCE. La resolució de la crisi dependrà de factors externs, fonamentalment de la guerra d’Ucraïna, però també de factors interns, com ara la capacitat per evitar que la inflació es torni estructural i l’actuació dels poders públics per alleugerir els costos de la crisi.

Malgrat això, s’espera que l’economia gironina experimenti un creixement de l’activitat durant els propers anys, impulsada per la major afluència de turisme estranger, el fort dinamisme del mercat laboral i la major execució dels fons Next Generation EU, fet que propiciarà un efecte arrossegament sobre la inversió privada.

Els fons Next Generation és el major paquet fiscal de la història a Europa, i significarà un desemborsament de recursos de més de 140.000 M€, equivalent a l’11% del PIB espanyol. Des de les Cambres Gironines s’està treballant intensament per ajudar a les empreses a preparar projectes que els permetin obtenir subvencions del fons Next Generation. Però perquè aquest instrument tingui un veritable efecte transformador sobre el teixit productiu, cal una distribució territorial justa, una selecció de projectes competitiva, major col·laboració públicoprivada i una gestió pública més àgil i coordinada entre administracions.

Esta entrada tiene 0 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba